NAIXEMENT

La nit de Walpurgis és una festa pagana celebrada a Europa central durant la nit del 30 d’abril a l’1 de maig i és coneguda també com la nit de les bruixes atès que era la nit que les bruixes podien sortir al carrer a celebrar els seus ritus pagans i fer les seves aquelarres al voltant de les fogueres on ballaven al ritme d’instruments de percussió.

Tot i semblar fora del nostre entorn i de la nostra cultura tradicional i popular, la festivitat de Walpurgis consolidada com dia dels DSPN ens dóna peu a utilitzar el foc i la percussió com a elements conductors de la festa. Si a aquest fet li afegim una lectura del passat de la ciutat, tot comença a tenir sentit.

QUÈ RECORDEM?

 

 

El fet d’utilitzar la temàtica de les bruixes no és merament propagandístic. Es vol utilitzar la festa de bruixes Walpurgis com un element més de memòria històrica de la ciutat.
A principis del segle XVII es va produir a tot Catalunya episodis de persecució i caça de bruixes amb execucions col·lectives. Aquestes persecucions, eren fomentades per situacions de tensió social (males collites, pluges torrencials, i
presència de soldats) així com la rigidesa religiosa, el baix nivell cultural així com la creença en la superstició per part de la població, la qual era el principal motor d’aquestes persecucions que les institucions.
La ciutat de Terrassa no va ser aliena a aquesta situació. Entre els anys 1619 i 1620 es va produir a Terrassa un procés de cacera de bruixes iniciat en 1615 quan s’empresona a una veïna de la ciutat per tenir fama de bruixa, Joana Ferrer i s’acusa també de bruixeria a altres dones de la ciutat. Aquestes acusacions no van tirar endavant per una situació de jurisprudència.

Però a 1619, donat la situació de tensió creixen a la ciutat, es crea un tribunal civil que el 23 de maig de 1619 deté i condemna a mort a 6 veïnes de la ciutat: Margarita Cotilla, Joana de Toy, Joana Sabina, Micaela Casanoves , Eulàlia Totxa i Guillermina Font, les quals van ser penjades el 27 d’octubre de 1619 a la Pedra Blanca, a prop del pont de les Eimerigues3.
Aquest procés col·lectiu del passat de la ciutat de Terrassa mereix, en els temps que corren, una rememoració, així com una reflexió mirant cap al present i el futur de la ciutat. I és per aquest motiu que volem recuperar aprofitant la nostra diada Walpurgis així com el fet que aquest any és el 400 aniversari d’aquest procés.

QUÈ VALORS VOLEM TREBALLAR? 

 

Foc i Percussió

Posar en valor la tradició del foc i la percussió que hi ha a la ciutat de Terrassa creant una festa on tot els grups formin part, es llueixin i creïn sinergies entre tots.

 

Descentralització cultural

Festa cultural de Terrassa realitzada en un barri perifèric. Festa de barri portada a la resta de la ciutat. Potenciar el moviment dels veïns de Terrassa a altres barris per millorar la convivència i el coneixement mutu. Propostes culturals fora del centre.

 

Participació ciutadana – Democratització cultural

Festa participativa on les entitats del barri, els equipaments i els veïns són vitals per portar-la endavant. Fer xarxa amb el territori i les entitats per aconseguir no només gaudir de la festa, sinó tenir una participació activa en l’organització de la mateixa.

 

Festa Feminista

Aprofitant la temàtica de Bruges, es vol convertir la festa en una festa reivindicativa feminista, des de la qual poder fer tallers, performance i converses construint ponts entre les lluites de les dones en el passat de la ciutat i en el present.